10 jarige aansprakelijkheid:
Deze wet verplicht alle bij de ruwbouw betrokken partijen om hun aansprakelijkheid te verzekeren voor een periode van 10 jaar na aanvang van de werken. Deze verzekering is beperkt tot de schades die betrekking zouden hebben op de soliditeit, de stabiliteit en de waterdichtheid van de woning.
Sinds 1/7/2018 is dit een verplichte verzekering die moet afgesloten worden voorafgaand aan de aanvang van de werken. Deze verplichting is van toepassing voor alle privatieve bouwwerken waarvoor een bouwvergunning wordt afgeleverd.
De verzekeringsplicht rust bij de bouwheer, maar kan overgenomen worden door de aannemers (die meestal een abonnementspolis hebben bij een maatschappij). Elke aannemer dient dan zijn eigen activiteit te verzekeren. Je kan soms beter als bouwheer zelf een overkoepelende polis afsluiten in plaats van elke betrokken aannemer te vragen zijn aandeel in de bouwwerken te verzekeren.
Het is de verantwoordelijkheid van de architect die de werf opvolgt om na te kijken of er wel aan deze verzekeringsplicht werd voldaan.
Het niet voldoen aan deze verzekeringsplicht kan aanleiding geven tot een boete tot 10.000 €.
Bij verkoop van een woning vóór de afloop van de tienjarige aansprakelijkheid, moet door de notaris een verzekeringsattest bezorgd worden aan de kopers.
ABR (Alle Bouwplaatsen Risico):
Een ABR polis dekt de schade die door bouw- of verbouwingswerken kunnen ontstaan.
Op een werf lopen heel wat mensen rond: aannemers, onderaannemers, bouwheer,… . Al deze mensen kunnen door een onvoorzichtigheid schade veroorzaken. Ook slechte weersomstandigheden kunnen schade toebrengen aan de werf. Tegen deze schade kunnen jullie zich beschermen met een ABR-verzekering.
Ook als er al andere verzekeringen lopen, zoals een brandverzekering of een familiale verzekering is een bijkomende ABR-verzekering een goed idee.
Eventuele schade kan verhaald worden op de architect of de aannemer die een fout beging, maar dat heeft echter als groot nadeel dat zijn/haar fout moeten bewezen worden. Je loopt dus de kans dat je een lange gerechtelijke procedure zal moeten doorlopen vooraleer er een schadevergoeding wordt toegekend.
Bovendien ontstaat sommige schade ook zonder dat er iemand een fout heeft begaan, zoals schade op de bouwwerf door storm, diefstal op de werf, …. In die gevallen draai je zelf op voor de kosten indien je niet verzekerd bent. Met een ABR-verzekering heb je deze zorgen niet.
De schade zal door de verzekeraar worden vergoed.