Op een plek waar veel kinderen en jongeren samenkomen, zoals op school, zijn ongelukken haast onvermijdelijk. Ook de weg van en naar school brengt risico’s met zich mee. Gelukkig sluiten de meeste scholen een schoolverzekering af om deze risico’s te dekken.

Wat is een schoolverzekering?

Een schoolverzekering biedt dekking voor schade die ontstaat tijdens schoolactiviteiten of nevenactiviteiten georganiseerd door de school. Dit omvat niet alleen lessen, maar ook voor- en naschoolse opvang, schoolreizen, stages en andere activiteiten onder toezicht van de school.

De meeste scholen bieden een verzekering aan die twee belangrijke waarborgen bevat:

  1. Burgerlijke aansprakelijkheid (BA)
  2. Dekking lichamelijke ongevallen

Burgerlijke aansprakelijkheid in de schoolverzekering

De burgerlijke aansprakelijkheidsdekking van een schoolverzekering komt in beeld als uw kind materiƫle of letselschade oploopt tijdens schoolactiviteiten en de school hiervoor aansprakelijk is, bijvoorbeeld door onvoldoende toezicht of gebrekkige speeltoestellen.

Maar vaak gaan schoolverzekeringen verder en dekken ze ook de burgerlijke aansprakelijkheid van leerlingen en hun ouders. Dit betekent dat schade die leerlingen onderling veroorzaken, ook gedekt kan zijn.

Voorbeeld: Als uw kind een klasgenootje tijdens de pauze laat struikelen, met als gevolg een gebarsten knieschijf en een kapotte bril, dan kan het slachtoffer de aansprakelijkheid van de ouders inroepen. De schoolverzekering kan in dit geval tussenkomen en de medische kosten en schade aan de bril vergoeden, afhankelijk van de voorwaarden in de polis.

Als de schoolverzekering enkel de aansprakelijkheid van de school dekt, moeten ouders mogelijk hun eigen familiale verzekering aanspreken om deze kosten te dekken.

Lichamelijke ongevallendekking

De dekking voor lichamelijke ongevallen zorgt voor de vergoeding van medische kosten na een schoolongeval waarbij niemand aansprakelijk is. De verzekering keert ook een vooraf bepaalde vergoeding uit bij blijvende invaliditeit of overlijden. Meestal zijn ook ongevallen op weg van en naar school gedekt.

Voorbeeld: Als uw dochter tijdens een gymles valt en haar arm breekt zonder dat er sprake is van nalatigheid van de school of anderen, komt de lichamelijke ongevallendekking van de schoolverzekering in actie. Deze verzekering dekt de kosten voor doktersbezoeken, medicatie en medische hulpmiddelen.

Heeft elke school dezelfde verzekering?

De inhoud van een schoolverzekering is niet wettelijk vastgelegd en kan verschillen per school. Scholen bepalen samen met hun verzekeraar welke dekking ze aanbieden.

Heeft de school van uw kind een schoolverzekering?

Als ouder is het verstandig om na te gaan of de school van uw kind een schoolverzekering heeft en wat de procedures zijn in geval van een ongeval. Deze informatie kunt u meestal vinden op het schoolsecretariaat of in het schoolreglement. U hebt als ouder het recht om de schoolpolis in te zien om precies te weten welke waarborgen en bedragen verzekerd zijn.

Is een schoolverzekering voldoende?

Hoewel een schoolverzekering meestal voldoende is, is een aanvullende familiale verzekering zeker aan te raden. Deze biedt bredere bescherming en is vaak nuttig, zowel binnen als buiten schoolactiviteiten.

Het is belangrijk om naast een familiale verzekering ook een persoonlijke ongevallenverzekering voor je kinderen te hebben. De familiale verzekering dekt namelijk alleen schade die je kinderen aan anderen toebrengen, niet hun eigen letsels. Rechtsbijstand kan helpen om schade te verhalen op de verantwoordelijke derde partij, maar dat kan tijd kosten. Met een ongevallenverzekering worden de medische kosten van je kinderen direct vergoed, zonder dat je hoeft te wachten op de uitkomst van een aansprakelijkheidsdiscussie. Dit geeft je snel financiƫle zekerheid in geval van een ongeluk.

Terug naar overzicht