Als je bent afgestudeerd of stopt met studeren en begint te werken, zijn er enkele belangrijke administratieve zaken die je moet regelen. Deze stappen zijn eenvoudig, maar cruciaal voor het opbouwen van een vangnet voor als je werkloos raakt.

Schrijf je in als werkzoekende

Ben je net afgestudeerd en kun je nog geen werk vinden? Of werk je slechts deeltijds? Schrijf je dan in als werkzoekende. Dit is essentieel om je sociale rechten, zoals het recht op een werkloosheidsuitkering, te behouden. Inschrijven kan bij de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling:

  • VDAB in het Vlaams Gewest
  • ACTIRIS in Brussel
  • Le FOREM in WalloniĆ«
  • ADG in het Duitstalige gebied

Je kunt je ook online inschrijven. Door je inschrijving start je beroepsinschakelingstijd (vroeger bekend als “wachttijd”). Deze periode duurt 310 dagen, waarin je de tijd hebt om een job te vinden. Lukt dit niet, dan kun je mogelijk aanspraak maken op een inschakelingsuitkering. Meer informatie hierover vind je op de website van de RVA.

Hoe sneller je je inschrijft, hoe eerder je beroepsinschakelingstijd start. Afgestudeerd in juni? Dan begint je inschakelingstijd op 1 augustus, mits je tijdig bent ingeschreven. Als je stopt met studeren tijdens het schooljaar, of afstudeert in tweede zit of in februari, start deze periode meteen na je inschrijving.

Schrijf je in bij een ziekenfonds

Tot je 25e ben je via je ouders verzekerd bij het ziekenfonds zolang je studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit. Als je 25 wordt, gaat werken of je beroepsinschakelingstijd eindigt, moet je jezelf aansluiten bij een ziekenfonds of de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Dit is verplicht en zorgt ervoor dat je verzekerd bent voor geneeskundige kosten en uitkeringen kunt ontvangen in bepaalde situaties.

Hospitalisatieverzekering

De verplichte verzekering dekt niet alle medische kosten. Daarom sluiten veel ouders een hospitalisatieverzekering af voor hun gezin. Als je ouders een dergelijke verzekering voor het hele gezin hebben, kun je overwegen deze voort te zetten op je eigen naam. Dit is niet verplicht, maar kan voordelig zijn, vooral als je werkgever geen hospitalisatieverzekering aanbiedt. Controleer altijd of de aangeboden dekking voldoende is.

Terug naar overzicht